رابط کاربری (UI) شامل تمام چیزهایی که در وب سایت، اپلیکیشن، سیستم عامل، و ... طراحی شده می باشد، مانند تصاویر، کیبورد، موس، ظاهر دسکتاپ و یا حتی شیوه ای که کاربر با اپلیکیشن و یا وب سایت تعامل برقرار میکند. به عبارت دیگر رابط کاربری شامل هر آن چیزی است که کاربر در وب سایت، اپلیکیشن، سیستم عامل و ... ممکن است با آن تعامل برقرار کند. رشد روز افزون اپلیکیشن های تحت وب و اپلیکیشن های موبایلی باعث شده تا شرکت ها برای بهبود حداکثر تجربه کاربری اولویت خود را بر روی طراحی رابط کاربری قرار دهند.
رابط کاربری و تجربه کاربری
برای توضیح ارتباط بین رابط کاربری و تجربه کاربری میتوان اینطور عنوان کرد که رابط کاربری بیشتر در ادامه تجربه کاربری است. به عبارت ساده تر رابط کاربری بخشی از تجربه کاربری است. در طراحی رابط کاربری تمرکز برروی زیبایی، زبان ریسپانس، و محتوایی که قرار است به کاربر منتقل شود می باشد. اهمیت داشتن تجربه کاربری حداکثری وب سایت یا اپلیکیشن باعث شده تا سمت های شغلی نظیر کارشناس رابط کاربری و کارشناس تجربه کاربری بوجود بیاید. زبان هایی نظیر HTML و CSS طوری تجهبز شده اند که بتوان با کمک آنها رابط کاربری و تجربه کاربری بهتری به کاربر ارائه کرد.
مراحل تکامل رابط کاربری
در کامپیوترهای اولیه بجز دکمه های کنسول سیستم عامل، رابط کاربری بسیار کمی وجود داشت، زیرا خیلی از این کامپیوترها برای ورودی و خروجی های برنامه یا دیتا از کارت پانچ استفاده می کردند.
رابط کاربری با معرفی رابط command line وارد مرحله ای تازه شد. در این شیوه کاربر از طریق کیبورد دستورات مورد نظر خود را انتخاب میکند. برای درک رابط کاربری command line بایوس ویندوز را در نظر بگیرید. بایوس ویندوز شامل یکسری منو می باشد که کاربر از طریق دکمه های arrow بین منو ها و دستورات رفت و آمد میکند. در این حالت رابط کاربری طوری طراحی شده که اهمیت منو ها با بکگراند مشخص شود.
نهایتا رابط کاربری گرافیکی (GUI) از راه رسید. رابط کاربری گرافیکی ابتدا در Xerox آغاز شد، در کامپیوتر اپل بهبود یافت و نهایتا توسط مایکروسافت و در سیستم عامل ویندوز استاندارد گذاری شد. المان های GUI شامل چیزهایی نظیر ویندوز، منو های کرکره ای، دکمه ها، اسکرول بار ها و آیکن ها است. البته با افزایش استفاده از مولتی مدیا بعنوان بخشی از GUi میتوان گفت که صدا، حرکت فیلم و حتی واقعیت مجازی نیز برای خیلی از اپلیکیشن ها تبدیل به ابزارهای GUI شده است.
استفاده روز افزون از اپلیکیشن های تلفن همراه نیز بر روی رابط کاربری تاثیر گذاشته و چیزی تحت عنوان رابط کاربری موبایلی بوجود آورده است. در رابط کاربری موبایلی تمرکز اصلی بر روی ایجاد رابط کاربری کارآمد در تصاویر کوچک گوشی های هوشمند و تبلت ها و بهبود فیچرهای خاص نظیر کنترل تاچ می باشد.
به نقل از: tech target
دیدگاهها