رابط کاربری گرافیکی، واسط کاربری گرافیکی، Graphical User Interface یا همان GUI نوعی رابط کاربری است که شامل المان های گرافیکی نظیر آیکن ها، دکمه ها، منو های کرکره ای و ... می باشد تا کاربر بتواند به کمک آنها با دستگاه های الکترونیکی تعامل برقرار کند. برای روشن تر شدن این تعریف میتوان به نسخه های مختلف ویندوز اشاره کرد. تمامی نسخه های ویندوز GUI محصوب میشوند. اولین رابط کاربری گرافیکی در سال 1981 توسط آلان کی و داگلاس انجلبارت و با همراهی گروهی از محققان در Xerox PARC توسعه پیدا کرد. پس از آن شرکت اپل با معرفی کامپیوتر لیزا در 19 ژوئن 1983 که اولین کامپیوتر تجاری جهان محسوب میشود از GUI استفاده کرد. تصویر زیر ویندوز 7 دسکتاپ را نشان میدهد.
رابط کاربری گرافیکی چگونه کار میکند؟
رابط کاربری گرافیکی یا GUI از پنجره ها، آیکن ها، و منوها برای انتفال دستوراتی نظیر باز کردن، حذف کردن، و جابجایی فایل ها استفاده میکند. هرچند خیلی از این سیستم عامل های رابط کاربری گرافیکی را میتوان با موس استفاده کرد اما میتوان از shortcutها و دکمه های arrow کیبورد نیز استفاده کرد.
مزایای رابط کاربری گرافیکی چیست؟
برخلاف سیستم های کامند لاین یا CUI، کار با سیستم عامل رابط کاربری گرافیکی یا GUI راحت تر است زیرا قرار نیست کاربران هیچ دستور یا کامندی را حفظ کنند. همچنین لازم نیست تا کاربران هیچگونه زبان برنامه نویسی بیاموزند. بخاطر همین این نوع سیستم عامل ها طرفداران بیشتری دارند.
مثال رابط کاربری گرافیکی یا GUI؟
- ویندوز میکروسافت
- سیستم 7 اپل و macOS
- OS کروم
- مشتقات لینوکس مانند اوبونتو
آیا همه سیستم عامل ها رابط کاربری گرافیکی دارند؟
نه. سیستم عامل های اولیه کامند لاین مانند MS-DOS و برخی از مشتقات لینوکس هنوز هیچ گونه گرافیکی ندارند.
- GNOME
- KDE
- برنامه های مایکروسافت مثل word، excel و ...
- مرورگرهای وب مثل اینترنت اکسپلورر، کروم، فایرفاکس و ...
کاربر چگونه با GUI تعامل میکند
عموما کاربران برای تعامل و استفاده از جنبه های مختلف GUI از دستگاه های نشانه گر نظیر موس استفاده میکنند. اما این امکان وجود دارد تا کاربران با کیبورد و دیگر دستگاه های ورودی با GUI تعامل برقرار کنند.
به نقل از: Computer Hope